Bh eventyret

Advarsel: Hvis du rødmer av å lese om pupper og amming, så vil jeg advare deg allerede nå om å ikke lese videre. ?

Det var en gang…

I går var det på tide å bite i det sure eplet, få ut fingeren og få ræva i gir…

Jeg måtte ha en ny BH!

«​Lol» tenker du kanskje, det er jo bare gøy å få shoppa litt. «Lol» tenker jeg da for da har du kanskje ikke vært igjennom et svangerskap, et par år med amming og x-antall BH´er og forskjellige størrelser… Tror flere kan kjenne seg igjen her?

De fire siste årene har det å shoppe BH´er er vært et eventyr og et mareritt på en og samme tid. Jeg vet jo aldri hva som venter rundt neste sving ? Hvilken størrelse trenger jeg denne gangen da? Er spørsmålet jeg har stilt meg selv når jeg står i butikken og ser på det overveldende utvalget. Jeg ender ofte opp med å plukke med en god bunke forskjellige fasonger, typer og størrelser. Så går jeg kanskje ut av butikken uten noen av de.

Sist jeg shoppa BH´er(det er ikke så ofte med andre ord ?) da amma jeg fortsatt. Siden vi bare amma et par ganger om dagen trodde jeg ikke at det ikke hadde så mye å si. Jeg var SÅ lei slappe og stygge amme-BH´er og klar for noen vanlige igjen(Amme-BH´er fortjener forresten et eget innlegg ?). De vanlige BH´ene jeg hadde var tydeligvis blitt for små. Så jeg kjøpte noen nye, og fortsatte å amme et par ganger om dagen en god stund til. Det funka helt fint!

Så for et halvt års tid siden var det helt stopp, naturlig ammeslutt og hva skjedde så? Puppene forsvant! ? Det var iallfall sånn det føltes! Hadde jeg virkelig amma bort puppene mine? Nå har jeg vassa i BH´ene mine i et halvt år og måtte til slutt innse at de er midlertidig pensjonert. Så i går sto jeg igjen i butikken og glante.. 80b, kanskje, 75a, nei, 75b, muligens.. 80c, you wish! Jeg var igjen blitt 14 år og usikker på kropp og sjel og hvilken cup hører jeg hjemme i!? Men denne gangen med en sliten 3 åring og utålmodig mann på slep… Jeg prøvde sikkert 10 BH´er og gikk hjem med en! Jaja, bedre lykke neste gang.

Sjekk deg!

Men hva vil jeg med dette her? Dele min frustrasjon over kropp i endring som man ikke kan stole på annet enn at den endrer seg før du vet ordet av det? Dårlig reklame for såkalt «langtids» amming. Bare underholde deg med selvironi på kropp? Jeg håper jo på det siste, men nei, ikke egentlig. Jeg vil heller gjøre deg oppmerksom på et par ting.

Det viktigste er at nå i oktober er det Rosa sløyfe aksjon. Så kort prosess; sjekk deg! Ta vare på deg selv, ta kroppen din og dens signaler på alvor! Her har vi alle noe å lære, være flinkere til og øve oss på. Ikke bare for din egen del, men også de rundt deg. Lurer du på hvordan sjekke brystene dine så se kreftforeningens veiledning her:

https://kreftforeningen.no/rosasloyfe/om-brystkreft/selvundersokelse-av-brystene/

Støtt gjerne aksjonen ved å bære en sløyfe eller bidra slik du føler er best for deg. De rammede og pårørende trenger din støtte. Kjenner du noen som er rammet så våg å snakk om det. Ikke unngå de, det er nå de trenger deg mest. ?

Foto: Steffen Aaland

Amming mot brystkreft

Det andre er, som du kanskje har skjønt. Jeg amma ganske lenge og dette er noe jeg kan skrive mer om senere for det er mye å si om det. Både positivt og negativt. Noen syns det er super ekkelt, andre syns det er helt naturlig. Begge disse synspunktene er naturlige, men du skal uansett respektere andres valg. Jeg syns jo også det hørtes helt fjernt ut å amme et barn på to år når jeg satt der med en nyfødt baby i armene. «Holder jeg ut til han er 6 måneder er jeg fornøyd» husker jeg at jeg tenkte. Så ble 6 måneder til 1 år, og 1 år til 2 år, og 2 år til 2,5 år før vi var ferdig. Så for meg som så mange andre var det ikke akkurat planlagt å amme «lenge», det bare ble sånn og egentlig er det faktisk ikke lenge. Verdens Helse Organisasjon(WHO) anbefaler å amme frem til to år og mer, om mor og barn er fornøyd med det.

Og hvorfor gjør de det? Jo, fordi amming har så mange fordeler. Ikke bare for barnet men også for mor, men disse fordelene syns jeg vi snakker for lite om! Viste du at amming kan redusere risiko for nettopp brystkreft? Det viste ikke jeg før for ca et år siden. Selvfølgelig er man aldri totalt beskyttet mot kreft eller andre alvorlige sykdommer. Det kan ramme hvem som helst når som helst. Forskingen her kan virke mangelfull og noe vag, men jeg tror allikevel helsefordelene forskningen viser kan ha sammenheng med amming. Vi er faktisk skapt for å amme! Har du lyst til å lese mer om forskning gjort på dette med brystkreft og amming, har du noen linker her:

https://kreftforeningen.no/om-kreft/kreftformer/brystkreft/

https://www.vg.no/forbruker/helse/helse-og-medisin/amming-reduserer-faren-for-sykdom-hos-moedre/a/571941/

https://www.dagensmedisin.no/artikler/2016/07/15/-langvarig-amming-reduserte-brystkreft-dodelighet/

https://forskning.no/hormoner-svangerskap-kreft/2009/08/amming-beskytter-mot-brystkreft

https://forskning.no/forebyggende-helse-kreft-stub/2008/02/amming-reduserer-risikoen-brystkreft

For å ha sakt det: Jeg ønsker IKKE med dette innlegget å trakke på noen tær. Om du er ammemamma, flaskemamma, pumpemamma eller hva som helst. Dette er MINE erfaringer og ting jeg har lært. Du er bra nok mor uansett valg du tar nå det gjelder amming eller hvordan det har blitt for deg. #ikkeblikrenka ?

Om du leser dette og sitter kanskje nettopp nå å sliter med amming. Tenker «Jeg klarer ikke dette, dette er ikke noe for oss, jeg er ikke bra nok.» Der har jeg også vært. Du kan klare det om du vil og om du får hjelp, søk hjelp hos en ammehjelper! Med rett og god veiledning så går det for de fleste av oss. Ikke drøy det lenger enn nødvendig. Det er hardt arbeid å amme, det var en sjokk for meg. Og må du kaste inn håndkle så er ikke det en skam heller. ? Stol på deg selv!

Snipp, snapp, snute…

Så tilbake til meg selv i undertøys avdelingen som en 14 årig i en 29 åring mammakropp som ender opp med en pushup BH en størrelse mindre enn sist, MED padding ? fordi det var den eneste som føltes ok ut. Så tenker jeg, jaja, dere har gjort en god jobb hittil. Vi har vært gjennom fine stunder og tøffe tider sammen. Så får dere hvile litt på laubærene til neste gang. For mesteparten av tiden som ammende mor føltes det slik ut:

Også er det ikke så farlig om jeg må handle nye BH´er til stadighet, om jeg ikke finner noen jeg liker, eller om jeg har «amma bort» puppene mine. Det finnes så mange viktigere ting her i livet og livet er sårbart! For meg har det hele tiden vært verdt alt strevet, og vet du hva? Jeg savner å amme!

Christina ?

 

PS: Har du spørsmål om amming spør meg gjerne. Jeg kan ikke alt og er ikke ammehjelper, men jeg svarer gjerne utifra egne erfaringer. Ta kontakt med ammehjelper via ammehjelpen.no om du trenger hjelp med amming. ?

Share this post

One reply on “Bh eventyret

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *